Su ısıtıcısı ya da en bilinen adıyla kettel, suyu çok hızlı kaynatması ve enerji tasarrufu sağlaması sebebiyle mutfak eşyalarının vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Çay, kahve, yemek gibi sıcak suya acil ihtiyaç anlarında zamandan ve gaz kullanımından büyük ölçüde tasarruf sağlar.
Kettle ile sadece su kaynattığınızda bunun aslında temizlik gerektirmeyen bir işlem olduğunu düşünebilirsiniz. Hatta kaynar suyun ne kadar kirli olabileceği aklınıza dahi gelmemiş olabilir. Ancak çok fazla kullanım sonrası kettle’ın içerisinde kireçlenme oluştuğunu gözlemleyeceksiniz.
İleride oluşabilecek maddi zararların önüne geçmeniz ve kettle’ın bakımını nasıl doğru şekilde yapabileceğinizi öğrenmeniz amacıyla, kettle içerisindeki kireci temizlemenize yardımcı bir kılavuz hazırladık.
KİREÇ NEDİR VE KETTLE İÇERİSİNDEKİ KİREÇ NEREDE BİRİKİR?
Kireç, özellikle sert suların kaynadıktan sonra buharlaşma aşamasında çözünemeyen kalsiyum ve magnezyumun dibe çökerek birikmesinden meydana gelir. Hafif kırık beyaz renginde olan kireç, kettle da su ısıtılırken ya da kaynatılan suyun içerisinde bekletilmesiyle oluşur. Özellikle suyun sert olduğu bölgelerde kettle içerisindeki kireçlenmek kaçınılmazdır.
Bu kireç birikintisi zamanla kettle’ın aşınmasına, performansında azalmaya ve buna bağlı olarak ömrünün kısalmasına sebep olur. Kettle içerisindeki kireçlenmeyi tamamen durduramasanız da yavaşlatmanın ve temizlemenin birkaç adımı bulunur. Bu nedenle kettle içerisindeki kireci nasıl temizleyeceğinizi iyi bilmeli ve bunu düzenli olarak uygulamalısınız.
Eski sistem kettlelarda suyu ısıtmak için yerleştirilen parça açıkta görünür bir yerde ve suyla temas halindeydi. Kettle içerisindeki kireçlenme bu parçaya direk temas ettiği için arızaların en büyük sebebi haline gelmiştir.
Günümüzde üretilen kettlelarda bu parça metal bir tabakanın altına gizlenmiştir. Bu sayede hasar görme riskini minimuma indirmiştir. Ancak bu tabakanın varlığı kettle içerisindeki kireçlenmenin herhangi bir sorun oluşturmayacağı anlamına gelmemektedir.
Kettle’ın iç kısmı ve taban plakası kireçle kaplanabilir. Kettle içerisindeki kireçler yerlerinden çıktığında suyun içerisinde hoş olmayan görüntüler oluşturur. Kettle’ın metal alt tabakası kireç çektiği için burada birikmesine sebep olur.
KETTLE İÇERİSİNDEKİ KİREÇ NASIL GİDERİLİR?
Kettle içerisindeki kirecin yutulması zararlı olmasa da hoş bir görüntü değildir. Suyu kaynattıktan sonra ona metalik bir tat verebilir. İyi süzülmezse çay, kahve gibi sıcak suyun kullanılacağı durumlarda kireç parçacıkları da dökülebilir. Bunların yanı sıra kettle içerisindeki kireçlenme uzun vadede makinenize de zarar verir. Su kaynatma işleminin daha uzun vakitler almasına sebep olabilir.
Kettle içerisindeki kireci temizlemek için izlemeniz gereken birkaç basit yöntem;
Kettle İçerisindeki Kireci Temizleme: Beyaz Sirke Ve Su Yöntemi
Kettle içerisindeki kireci temizlemek için öncelikle kettle’ın fişten çıkardığınıza emin olun. Kettle’ın içerisini yarısı beyaz sirke olacak şekilde sulu bir karışım ile doldurun. Bir gece boyunca bu şekilde bekletin. Bir gece sonunda kettle içerisindeki kirecin çözüldüğünü göreceksiniz. Kettle’ınızı güzelce temizleyin ve kalan sirke kokularını gidermek için güzelce durulayın.
Tüm kokuların gitmesi için temiz suyu kaynatın ve bu suyu dökerek kettle’ınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kettle İçerisindeki Kireci Temizleme: Karbonat Ve Su Yöntemi
Kettle içerisindeki kireci temizlemek için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise, karbonat ve su yöntemidir. Kettle’ın içerisini ¾ oranında su ile doldurun. İçerisine bir yemek kaşığı karbonat atın ve suyun kaynaması için başlat tuşuna basın.
Kettle kaynamayı bitirince fişini çekin ve bu suyun içerisinde bir saat kadar beklemesini sağlayın. Süre sonunda kirli suyu dökün ve kettle güzelce durulayın. Kalan kalıntıları temizlemek için kettle yine su ile doldurup kaynatın. Dipte yapışık olan kireç kalıntılarının söküldüğünü fark edeceksiniz.
Kettle İçerisindeki Kireci Temizleme: Sitrik Asit Ve Su Yöntemi
Kettle içerisindeki kireci temizlemek için narenciye meyvelerinden elde edeceğiniz sitrik asidi kullanabilirsiniz. Sitrik asit kir, küf ve bakteri gibi sorunlar ile çok iyi çalışır. Kettle içerisindeki kireci temizlemede de oldukça etkilidir.
Kettle içerisindeki kireci sitrik asit ile temizlemek için kettle’ı yarısına kadar su ile doldurup kaynatın. Su kaynadıktan sonra fişten çıkarın ve içerisine 2 yemek kaşığı sitrik asit ekleyin. Bu şekilde 20 dakika boyunca bekletin ve ardından suyu dökün. Kettle’ı güzelce temizleyip durulayınca tekrar kullanabilirsiniz.
KETTLE İÇERİSİNDEKİ KİREÇ OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR?
Kettle içerisindeki kireç ne kadar kalırsa çıkarma işlemi de o kadar zorlaşacağı için dört ila altı hafta arasında temizleme işlemini tekrar etmelisiniz. Uzun zaman temizlenmemiş kettle içerisindeki kireç kalıntılarını ağır kimyasal içeren işlemler uygulamak gerekebilir.